همانطور که میدانید، دندانپزشکی یکی از مشاغل پرطرفدار در جامعه است. با توجه به درآمد بالای دندانپزشکان، افراد زیادی به سمت این حرفه گرایش پیدا کرده اند. دولت نیز با آگاهی از این موضوع به دنبال دریافت مالیات از پزشکان و دندانپزشکان است. از طرفی، اخیرا، مالیات بر درآمد به یکی از معضلات جدی دندانپزشکان تبدیل شده است. با این وجود، به دلیل ثابت نبودن محل کار دندانپزشکان و ارائه خدمات به طور همزمان در مطبهای خود به صورت جداگانه و هم در کلینیکها و مراکز درمانی، چالشهایی برای آنها به وجود آمده است. به همین دلیل، گروه نرم افزاری لبخند، در این مقاله شما را با مالیات دندانپزشکان و قوانین مرتبط با آن آشنا میکند.
تحت چه شرایطی دندانپزشکان باید مالیات پرداخت کنند؟
مطابق با قوانین حاکم بر کشور، کلیه افرادی که در جامعه به کاری مشغول هستند باید به دولت مالیات پرداخت کنند. بنابراین، با توجه به درآمدی که دندانپزشکان از کلینیکها یا مراکز درمانی به دست میآورند، در لیست مشاغلی هستند که باید به دولت مالیات بپردازند.
در واقع باید گفت که صاحبان کلینیکها و درمانگاههای دندانپزشکی و تمامی مشاغل و مراکز مرتبط با حرفه دندانپزشکی اعم از فروشگاه های تجهیزات، مراکز بهداشتی و تمامی دندانپزشکانی که در مطب به ارائه خدمات دهان و دندان می پردازند، باید کلیه وظایف خود در حوزه مالیاتی را به طور کامل انجام دهند. این تکالیف مالیاتی شامل ارائه اظهار نامه مالیاتی است که بر اساس مقررات اعلام شده از سمت سازمان مرتبط به دندانپزشکان ارائه میگردد و آنها موظف به پرداخت آن هستند.
تکالیف مالیاتی دندانپزشکان
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در لیست پرداخت کنندگان مالیات قرار میگیرند باید براساس گروه شغلی خود، کلیه یا برخی از گزینههای زیر را انجام دهند:
- ثبت نام و تشکیل پرونده مالیاتی
- پلمپ دفاتر قانونی بر اساس گروهبندی شغلی در صورت نیاز
- ارائه اظهار نامه مالیاتی، اسناد و مدارک مربوطه و بایگانی دفاتر
- اتصال دستگاههای پوز به پایانههای الکترونیکی
- استفاده از پایانه فروشگاهی
- معرفی حسابهای بانکی که به دستگاه پوز متصلاند به اداره امور مالیات
- ثبت تمامی هزینهها و ارائه مدارک و فاکتورهای مورد قبول سازمان امور مالیاتی از سمت تامین کنندگان تجهیزات، مواد اولیه و لابراتورها
- پیمان قرارداد با دندانپزشکان مراکز درمانی مطابق با دستورات مالیاتی
- اعلام مالیات تکلیفی دیگر دندانپزشکان فعال در مراکز درمانی و کسر آن
- ارائه لیست بیمه و حقوق ماهانه کارمندان
- آمادگی برای حضور در جلسات دفاع اظهارنامه مالیاتی
- آمادگی برای اعتراض و حضور در هیاتهای حل اختلاف و تجدید نظر مالیاتی در شرایط لازم
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد دندانپزشکان
همانطور که آگاهید، بر اساس نوع فعالیت و میزان همکاری دندانپزشکان با کلینیکها و مراکز درمانی میتوان مالیات آنها را تعیین کرد. بر همین اساس سه روش برای محاسبه وجود دارد:
1. مالیات تکلیفی دندانپزشکان
2. مالیات بر درآمد مشاغل دندانپزشکی
3. مالیات بر درآمد حقوق دندانپزشکان
نحوه محاسبه مالیات تکلیفی دندانپزشکان
گاهي اوقات دندانپزشكان بدون اين كه قراردادي داشته باشند و فقط با بستن پيمان همكاري مشاركتي يا غير مشاركتي در كلينيكها و مراكز درماني مشغول به خدمت ميشوند. بر همين اساس، طبق جز 1 بند ز تبصره 6 قانون بودجه سال 1401، مركزي كه دندانپزشك خدمت ميكند بايد 10 درصد از حقوق دندانپزشك را به عنوان علی الحساب مالیات از حقوق او كم كند. اين مبلغ، با نام دندانپزشك و از طريق سامانه پرداخت مالیات تکلیفی، براي سازمان امور مالیاتی واريز ميگردد.
نكته قابل ذكر اين است كه دندانپزشک از ارائه اظهار نامه مالیاتی حتي با پرداخت مالیات از سوی مراکز درمانی معاف نميشود. دندانپزشك موظف است به عنوان یک شخص حقیقی دارای کسب و کار، تکالیف مالیاتی خود را انجام دهد و ماليات بر در آمد را بپردازد.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد مشاغل دندانپزشکی
مطابق با ماده 93 ق.م.م، دندانپزشکان و دیگر افرادي كه در حوزه مشاغل دندانپزشکی مشغول به فعاليت هستند و فرد ديگري آنها را استخدام نكرده است، بايد مالیات بر درآمد مشاغل را پرداخت كنند. بر اساس ماده 131 قانون مالیات مستقیم، نحوه محاسبه مالیات این افراد در سال 1401 به شرح زير است:
· اگر میزان درآمد دندانپزشک تا مبلغ 500.000.000 ریال باشد، 15 درصد مالیات تعلق میگیرد.
· اگر میزان درآمد از 500.000.000 تا 1.000.000.000 باشد، 20 درصد مالیات تعلق میگیرد.
· در غیر این صورت برای درآمد بالاتر از 1.000.000.000 ، 25 درصد مالیات به دندانپزشک تعلق میگیرد.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد حقوق دندانپزشکان
اگر دندانپزشك خود داراي مطب باشد يا در كلينيكهاي دندانپزشكي قرارداد ببندد و حقوقي دريافت كند، بايد ماليات آن را بپردازد. در واقع بين كلينيك و دندانپزشك، رابطه كارگر و كارفرما به وجود ميآيد و كلينيك دندانپزشكي بايد درصدي از درآمد دندانپزشك را از تحت عنوان ماليات كم كرده و به حساب سازمان امور مالیاتی واريز كند.
نحوه محاسبه مالیات طبق ماده 86 ق.م.م است و در سال 1401 مطابق با جدول زیر میباشد:
از مبلغ 1 تا مبلغ 56.000.000 ريال معاف از مالیات
از مبلغ 56.000.001 ريال تا مبلغ 150.000.000 ريال با نسبت به مازاد 56.000.000 ريال مالیات 10 درصد
از مبلغ 150.000.001 ريال تا مبلغ 250.000.000 ريال با نسبت به مازاد 150.000.000 ريال مالیات 15 درصد
از مبلغ 250.000.001 ريال تا مبلغ 350.000.000 250.000.000 ريال مالیات 20 درصد
از مبلغ 350.000.001 ريال تا بالاتر از 350.000.000 ريال مالیات 30 درصد
محاسبه مالیات کلینک دندانپزشکی
ماليات كلينيك دندانپزشكي در دو حالت محاسبه مي شود كه عبارتند از:
· کلینیک با ماهیت شخص حقیقی
· کلینیک با ماهیت شخص حقوقی
محاسبه مالیات کلینیک دندانپزشکی با ماهیت شخص حقیقی
كلينيك دندانپزشكي همان مطب دندانپزشكي به شمار ميآيد اما به علت اين كه خدمات گسترده اي را ارائه ميدهد، پزشكان ديگر نيز با آن همكاري ميكنند. در اين صورت، پزشكي كه كلينيك را تاسيس كرده به عنوان شخص حقوقي معرفي ميشود و بايد اظهارنامه عملکرد و تکمیل فرم تبصره ماده 100 ق.م.م را ارائه دهد. همچنين، مطابق با ماده 131 ق.م.م، مقدار ماليات محاسبه ميشود.
محاسبه مالیات کلینیک دندانپزشکی با ماهیت شخص حقوقی
زماني كه تاسیس یک کلینیک توسط اشخاص مختلفی صورت ميگيرد، تکالیف مالیاتی همانند ارائه اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی بر عهده نماینده آنها است. ميزان ماليات بر درآمد دندانپزشكان در اين گروه، طبق ماده 105 ق.م.م محاسبه ميشود و برابر با 25 درصد از سود سالانه کلینیک است.
سخن پایانی
همانطور كه گفته شد، دندانپزشكان به عنوان يكي از مشاغل پردرآمد در كشور موظف به پرداخت ماليات به سازمان مالياتي كشور هستند كه اين ماليات داراي شرايط گوناگوني است. در اين مقاله در مورد انواع حالتهاي پرداخت ماليات دندانپزشكان صحبت كرديم. با اين حال، با توجه به بخشنامههاي جديد احتمال ايجاد تغييراتي در اين حوزه وجود دارد.